Compassion Fatigue – על טראומטיזציה משנית ושחיקת החמלה פרספקטיבה התקשרותית 2023

 

 

על חמלה ושחיקת החמלה: האתגרים הניצבים בפנינו

למה אנו מצפים כשלבותנו מתמלאים ייאוש ואף על פי כן דופקים אנו על דלתו של אדם – אין זה אלא מצפים אנו לנוכחות מן הנוכחויות שעל ידיה נאמר לנו, שבכל
זאת יש טעם ותכלית. (בובר, 1964)

הרצאה זו , שניתנה בכנס על שחיקת החמלה (המכונה גם תשישות קרבה או עייפות חמלתית) מפנה זרקור אל הגורמים לשחיקתה של החמלה, ביטוייה והשלכותיה על הקשר הטיפולי, כמו גם על חייו האישיים והמקצועיים של המטפל עצמו.

אפתח את דבריי בהצגת המושגים השונים בספרות המקצועית, המתארים חוויות חיוביות ושליליות בעבודה הטיפולית. אמשיך בהבהרה מושגית לגבי מושג ה"חמלה" והאבחנה בין "חמלה" לבין "רחמים".

החלק השני של ההרצאה יעסוק בשחיקתה של החמלה (compassion fatigue), ובשלושת מרכיביה (שחיקה, טראומטיזציה משנית וירידה בסיפוק) בראי תיאורית ההתקשרות. נלמד דרכים לזהות את ביטויים הרגשיים, הגופניים ורגשיים של שחיקה וטראומטיזציה משנית, תוך הדגשת חשיבות הזיהוי. בהמשך, אסקור מחקרים העוסקים בגורמי סיכון לשחיקה וטראומטיזציה משנית, ומולם גורמי חוסן (שבכללם גורמים הקשורים למטפל, גורמים הקשורים למטופלים וגורמים הקשורים לתפקיד ולארגון).

שלושה מחקרים שנערכו במסגרת הדוקטורט שערכתי בהנחיית פרופ מריו מיקולינסר מלמדים על בטחון בהתקשרות (אישיותי ותלוי הקשר) כמשאב מגן מפני שחיקה וטראומטיזציה משנית. נדון בהשלכות המעשיות ובמסקנות הנגזרות ממחקרים אלה ובתנאים המאפשרים למטפל לגייס מקורות פנימיים וחיצוניים של תמיכה. יכולת זו לגייס מקורות חיצוניים או פנימיים של התקשרות בטוחה (felt security) מנבאת את היכולת של המטפל לווסת את עצמו, את היכולת לשמור על רגשות חיוביים ועל הנוכחות היציבה בהתמודדות עם מצבים בהם העזרה המושטת נדחית על מקבל העזרה.

היכולת של המטפל לווסת רגשות מכאיבים וחווית המשמעות נמצאו במחקרים כגורם המתווך בין אוריינטציית ההתקשרות של המטפל לבין הסיכון שיפתח שחיקה וטראומטיזציה משנית בחשיפה לטראומה ואובדן. ממצאי המחקרים הצביעו על החשיבות של שני גורמים מתווכים נוספים בהתאם למודל המחקר :

  • האמונה של המטפל בכוחותיו של מקבל הסיוע, ואמונה בכוחו של הקשר האנושי.
  • תחושת המשמעות

נדון בממצאים אלה לאור אתגרי השעה, ונעסוק בהבדל בין תגובות המטפל למפגשים חד פעמיים של עזרה נפשית, כולל במושג של Helper High לבין ליווי ותמיכה לאורך זמן.

אסכם בהמלצות מעשיות למניעת שחיקת החמלה ולטיפוח של תחושת משמעות וסיפוק (compassion satisfaction). תתואר, להלן, תכנית רב-ממדית, שמטרתה לשרטט נתיבים להתחדשות בקרב מטפלים (caregiver regeneration). התכנית כוללת זיהוי של חסמים לחמלה ועבודה על העמקת היכולת לחמלה ולחמלה-עצמית (self-compassion), וחיבור מחודש אל מקורות השראה, משמעות ​​וצמיחה דרך ההתמודדות עם קושי (Growth through adversity). יצוין כי לצד עדויות מן השטח להשלכות החיוביות של תכניות מסוג זה, נחוץ עדיין מחקר שיטתי להערכת יעילותן ולבחינה אמפירית של האסטרטגיות למניעת שחיקת החמלה ולטיפוח חוסן בקבוצות שונות של מטפלים.

 

הרחבה של ההרצאה, ועל תכנית מ.ג.ן. למטפלים,  ועדכון מ-2018 אפשר למצוא בהרצאה הבאה

בין שחיקה לחוסן – טיפוח משמעות ונתיבים להתחדשות:  הרצאה על תכנית מ.ג.ן  בכנס רופאים 2018,

ובהרצאה שניתנה באוניברסיטת רייכמן מרכז הבינתחומי בהרצליה 2018 על מניעת טראומטיזציה משנית ופיתוח חוסן של מטפלים

TO BE AFFECTED NOT INFECTED – להיות במַגָּע מבלי לְהִינָּגַע